Adana, Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehri olan Adana’nın yüzölçümü 13.844 km2‘dir. 2018 yılı nüfus verilerine göre nüfusu 2.220.125 kişidir. Adana’nın rakım miktarı ise 23 m (75 ft)’dir. Plaka kodu “01” dir.
Adana’nın İsmi Nereden Geliyor ?
Bazı tarihçiler, “Adana” isminin Yunan mitoloji unsuru olan Adonis’den geldiğini ileri sürerler fakat Hitit dönemine ait yazılı metinlerde Adana’dan “Adania” olarak bahsedildiği görülmektedir. Adana’nın Hititler tarafından kurulmuş olması kuvvetle muhtemel olan tarihi bir şehirdir.
Adana Enlem ve Boylamları
Adana 36°30-38°25 kuzey enlemleri ile 34°48-36°41 doğu boylamları arasında yer almaktadır.
Adana’nın 15 ilçesi ve 831 mahallesi vardır
Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılı verilerine göre Adana’nın 15 ilçe ve toplam 831 mahallesi bulunmaktadır.
Adana’nın İlçeleri
- Çukurova
- Sarıçam
- Seyhan
- Aladağ
- Yüreğir
- Ceyhan
- Feke
- Karaisalı
- İmamoğlu
- Karataş
- Pozantı
- Kozan
- Saimbeyli
- Yumurtalık
- Tufanbeyli
ADANA COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
Şehrin kuzeyinde Kayseri, doğusunda Osmaniye, kuzeydoğusunda Kahramanmaraş güneydoğusunda Hatay, batısında Mersin şehirleri yer alır. Güney kısmında ise Akdeniz vardır.
Şehrin kuzey tarafını Seyhan Barajı kuşatır
Şehrin kuzey bölümünde hidroelektrik santrali ve Seyhan Barajı vardır. Seyhan haznesi 1956 yılında tamamlanmıştır. Bu baraj hidroelektrik kuvveti için yapılmıştır.
Seyhan Barajının amacı olası sel durumunu önlemektir
Seyhan Barajı yapılış amaçlarından biride Seyhan Nehri‘nin sebep olabileceği sel felaketinden şehri korumaktır. Seyhan Barajı toprak dolgu tipi bir barajdır.
Şehir, Toros ve Amanos Dağları tarafından çevrilidir
Adana, Orta Toroslar’ın belirli bir kısmı ve Amanos Dağları ile çevrilidir.
Çukurova, Toros ve Amanos Dağları ile Akdeniz arasında kalan alandır
Görsel Kaynakça
Çukurova, Toroslar ve Amanoslar ile Akdeniz arasında kalan alana denir.
ADANA İKLİMİ
Şehir, Akdeniz iklimine sahiptir. Kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yazlar ise sıcak ve kuraktır.
ADANA EKONOMİSİ
İlk sanayileşen şehirler arasında yer almaktadır. Toprak tarıma elverişlidir. 1956 yılında Seyhan Barajı’nın inşa edilmesiyle tarımsal verimde büyük artış sağlanmıştır.
Çukurova’nın en önemli ürünü pamuktur
Pamuk üretiminde klasik sulama sistemleri yerine, damla sulama teknolojisine geçilmektedir.
Adana’da mısır, soya fasulyesi, yer fıstığı ve portakal yoğun olarak yetiştirilmektedir
Türkiye’deki portakalın %29’u Adana’da üretilir.
Adana’da krom, demir, manganez, kurşun ve çinko maden yatakları bulunur
Krom, demir, manganez, kurşun ve çinkonun yanı sıra kuvars, kuvarsit, kil, barit, kireç taşı madenleri de bulunur. Bölge maden rezervleri açısından oldukça zengindir.
ADANA KÜLTÜRÜ
Bir çok farklı etnik kökenden insanın bir arada yaşadığı için halk oldukça zengin bir kültüre sahiptir. 2009 yılında 81.736 yabancı turist Adana’yı ziyaret etmiştir.
Adana’nın simgesi kabul edilen Taşköprü Dünya’da halen kullanılan en eski köprüdür
Roma-Bizans döneminden kalan tek eser Taşköprü‘dür. Taşköprü Roma İmparatoru Hadrian tarafından 384 yılında yaptırılmıştır. Taşköprü günümüzde halen kullanılmaktadır. Bu özelliği ile dünyada halen kullanılabilen en eski köprüdür.
Adana’nın en büyük camisi Sabancı Merkez Cami’dir
Sabancı Merkez Cami 1998 yılında hizmete açılmasına rağmen Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiştir. Caminin 28.500 kişiye kadar kapasitesi vardır. Sabancı Merkez Cami’nin altı minaresi bulunur. Bu altı minarenin dört tanesinin yüksekliği 99 metredir. Caminin kubbesi ise 32 metre çapındadır. Seyhan Köprüsü’nün köşe tarafında ve Seyhan Nehri’nın batısındadır.
Adana Merkez Parkı 33 hektarlık şehir parkıdır
Seyhan Nehri’nin her iki yakasında da bulunan Adana Merkez Parkı 33 hektarlık alana sahiptir. Merkez Parkın içinde 2,100 koltuklu amfitiyatro bulunmaktadır.
ADANA’DA SANAT
İlk şehir tiyatrosu Osmanlı zamanında 1880 yılında Ziya Paşa tarafından kurulan Adana Şehir Tiyatroları‘dır. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafıdan kurulan Devlet Tiyatroları sahnesi ise Adana’da 1981 yılından beri hizmet vermektedir.
Altın Koza Film Festivali
Altın Koza Film Festivali Çukurova’da üretilen pamuğu simgeler. İlk defa 1969 yılında ‘Altın Koza Film Şenliği’ ismiyle Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü tarafından gerçekleştirilmiştir. Günümüzde Altın Koza Film Festivali dünyanın pek çok ülkesinden yoğun ilgi görmektedir.
Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali
Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali 1998 yılından beri Sabancı Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları işbirliğiyle her yıl düzenlenmektedir.
ADANA MUTFAĞI
Mutfak kültürü geleneksel Türk ve Akdeniz Mutfağından özellikler barındırır ve oldukça geniştir. Bu mutfaktaki en önemli ürün ettir. Çoğu yemek yapımında et kullanılır. Yemek yapımlarında acı, ekşi, narenciye, yeşilliklerde sıkça kullanılmaktadır.
Adana’nın en meşhur yiyeceği Adana kebabıdır
Adana Kebabı, Adana Ticaret Odası tarafından tescillenmiştir. Bu kebap genellikle şalgam ile birlikte tüketilir.
0 Comments