Ağaçkakan Hakkında Ağaçkakansal Bilgiler


Ağaçkakan Hakkında Ağaçkakansal Bilgiler

Ağaçkakan, ağaçları gagalayan, gagaladığı ağaç kabuklarının altındaki canlılar ile beslenen, sivri ve güzel gagalı bir kuş türüdür. Ağaçkakangiller (Picidae) familyasının Picus cinsi üyesidir. Ağaçkakan hakkında bilgileri aşağı kısımdan detaylıca görüntüleyebilirsiniz.

Ağaçkakan Yaşam Alanları

Ağaçkakanlar kutuplar, Avustralya ve Madagaskar bölgeleri dışında hemen hemen dünyanın her bölgesinde yaşarlar.

Ağaçkakan Çeşitleri

200’den fazla çeşidi vardır. Bunlar arasında en meşhur olanları; küçük, orta ve büyük alaca çeşidi, kara ve cüce çeşitleridir.

Ağaçkakan Özellikleri ve Ağaçkakan Hakkında Bilgiler

Ağaçkakan Özellikleri Hakkında Detaylı Bilgiler

Ağaçlara olan sevdaları ile bilinen ağaçkakanların boyları 9 ile 50 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Genellikle tırtıl veya böcek ile beslenirler.

Ağaçların kovuklarında barınırlar

Ağaçkakan Hakkında Bilgiler

Genellikle gagaları ile oydukları ağaç kovuklarında yaşarlar. Çekingen canlılar oldukları için tenha orman veya tenha bahçelerde gözlemleyebiliriz.

Ağaçkakanların ayaklarında dörder parmak vardır

Ağaçkakan Hakkında Hayvansal Bilgiler

Bu parmakların iki tanesi öne tarafa, iki tanesi arka tarafa doğru eğrilmiştir. Bu sayede dal vb. yerlere kolayca tutunabilirler. Keskin ve çengelli tırnak yapıları vardır.

Boyun kasları oldukça gelişmiştir

Beyin bölümleri güçlü kafatası kemikleri sayesinde korunaklıdır. Ağaca darbe vurduklarında etkilenmez.

Ağaçkakan genelde tırtıl ve böcek ile beslenmektedir

Ağaçkakan Hakkında Detaylı Bilgi

Uzun ve sert yapılı gagası vardır. Bu gaga ile ağaçların kabuklarını gagalar. Ağaç kabuklarının alt kısmında bulunan tırtıl ve böcekleri yerler.

Ağaçkakan dili gagasından daha uzağa gidebilir

Ağaçkakan Türleri Hakkında Bilgiler

Ağaçkakanların dilleri oldukça uzun ve solucanı andırmaktadır. Dilini gaga ucundan daha uzağa çıkarabilir. Dilin dip kısmı, ileri gidip gelebilen bir kıkırdak yapısına bağlıdır. Bu sayede dili rahatça ileri ve geri gidebilir. Dillerinin uç kısımları kancalı ve yapışkandır.

Gagası ile ağaç kabuğunun içini açmadan içerisinde ne olduğunu anlayabilirler

Ağaçkakanlar Hakkında Kuş Bilgileri

Gagası ile ağaç kabuğunu belirli aralıklarla gagalar. Yansıyan sesleri değerlendirerek tırtılın ağacın hangi kısmında olduğunu anlayabilir. Böylelikle ağaç kabuğunu boş yere delmeden nokta atışlı avını bulabilir.

Gagaları ile çıkardıkları seslerle karşı cinse kur yaparlar

Ağaçkakan Kuşları ve Özellikleri

Eşleşme dönemlerinde kuru ağaç dallarını gagalayarak çıkardıkları sesler ile karşı cinsleri çağırırlar. Dişiler 2 yada 3 adet yumurta yumurtlar. Erkek ağaçkakan ve dişi ağaçkakan sırayla 16 ile 18 gün kadar kuluçkaya yatar.

Ağaçkakanlar ağaçlar için yararlıdır ama kimi zaman bahçıvanlar tarafından kovalanırlar

Doğada Ağaçkakanların Konumu

Ağaçlara zarar veren tırtıl, kurtçuk gibi canlıları yedikleri için ağaçlara faydalıdırlar. İlkbahar aylarında yeşeren ağaç kabuklarını odun kısmına kadar gagaladıkları için bahçıvanlar tarafından pek hoş karşılanmazlar.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.