Ağrı Dağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Ağrı Dağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağrı Dağı, lav ve yanardağ kütlelerinden oluşan, Türkiye, İran ve Ermenistan’ın kesiştiği noktada bulunan volkanik bir dağdır. Ağrı Dağı hakkında bilgi serüvenimize başlayalım.

Ağrı Dağı Nerede ?

Ağrı Dağı, Türkiye, Ermenistan, ve İran arasında kesiştiği noktada yer alır. Zirvesi, hem İran sınırının sınırının yaklaşık 16 km batı kısmında hem de Ermeni sınırının 32 km güneyinde yer almaktadır. Dağ, Enlem: 39° 42′ 0″ Kuzey Boylam: 44° 17′ 0″ Doğu koordinatları arasında yer alır.

Ağrı Dağı Uzunluğu

Ağrı Dağı Uzunlu ve Boyu
Ermenistan tarafından dağın görünüşü

Ağrı Dağı, Türkiye’nin en yüksek dağıdır. 5.137 metrelik yüksekliğe sahiptir,

Ağrı Dağı Zirvesi

Ağrı Dağı'nın Zirvesi Hakkında Bilgiler

Ağrı Dağı’nın iki büyük zirvesi vardır. Bunlar Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı’dır. Batı tarafında bulunan volkanik zirve Büyük Ağrı olarak isimlendirilir. Doğu kısmında yer alan ise Küçük Ağrı’dır. Batı kısmında yer alan Büyük Ağrı zirvesi, doğu tarafında bulunan zirveden daha büyük ve daha dik bir volkanik yapıdır. Büyük Ağrı, taban kısmında yaklaşık 25 kilometre (16 mil) genişliktedir ve Iğdır ve Doğubeyazıt havzalarının bitişik katlarının yaklaşık olarak 3 kilometre (1.9 mil) üstündedir. Küçük Ağrı zirvesi ise 3.896 metre (12.782 ft) yüksekliktedir.

Ağrı Dağı’nın İsimleri

Dağın farklı dillerde birçok ismi vardır. Bunlardan başlıcaları, Ararat (ermeni), Kuh-i Nuh, Cebel ül Haris‘tir.

Ağrı Dağı Özellikleri

Ağrı Dağı Özellikleri Hakkında Bilgiler
Görsel Kaynak

Ağrı Dağı, Türkiye’nin doğu ucunda, İran’ın 16 km batısında ve Ermenistan’ın 32 km güneyindedir. Dağın Türkiye içinde bulunan %65’lik bölümü Iğdır şehrinde, kalan %35’lik kısmı ise Ağrı şehrinin sınırları içerisinde bulunur.

Ağrı Dağı’nın 2 farklı zirvesi vardır

Bu zirvelerin en yükseği 5.137 metre yüksekliği Büyük Ağrı olarak bilinen Atatürk Zirvesi’dir. Küçük Ağrı zirvesi olarak bilinen ise 3.898 metrelik yüsekliği ile İnönü Zirvesi’dir.

Volkanik dağ özellikleri gösterir

4000 metreye kadar bazalt daha sonraki yüksekliklerde andezit lavlarından oluşmaktadır. Volkanik bir dağın özelliklerini yansıtır.

Türkiye’nin en büyük buzulu bulunur

Ağrı Dağı Hakkında

Dağın doruk kısmında bir örtü buzulu vardır ve bu buzul Türkiye’nin en büyük buzuludur. Doruğu dört mevsim erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplıdır.

Dağ bir stratovolkandır

1.100 km’lik bir alanı kapsayan 2 (420 sq mi), bölgesinin içinde volkanik büyük bir yapıdır.

Marco Polo “hiçbir zaman çıkılamayacak bir dağ” diye bahsetmiş olmasına rağmen çıkılabilmiştir

Marco Polo, dağın yüksekliği ve zorlu koşulları nedeniyle “hiçbir zaman çıkılamayacak bir dağ” diye bahsetmiştir.

Ağrı Dağı'na İlk Tırmanan Kişi

Ağrı Dağı’na İlk Tırmanan Kişi: Prof. Friedrich Parrot

Bilinen kayıtlara göre ilk tırmanış 9 Ekim 1829 tarihinde Prof. Friedrich Parrot tarafından gerçekleştirildi.

Ressam: Aleksandr Julius Klunde

Kışın ilk solo tırmanış ise 21 Şubat 1970’te Dağcılık Federasyonu’nun eski başkanlarından olan Dr. Bozkurt Ergör tarafından gerçekleştirilmiştir. 1990 yılında dağa tırmanış yasaklanmıştır. 1998 yılında ise Dağcılık Federasyonunun birkaç dağcıya tırmanış için izin vermesiyle bu yasak kaldırıldı.

Ağrı Dağı Hakkında Yeteri kadar bilgi edindiysen seni “Ağrı Hakkında Ne Kadar Bilgilisin ? ve Ağrı İlçeleri ” testine alalım. Ağrı Hakkında Bilgilerini ölçelim”


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.