Ağrı, Doğu Anadolu bölgesinin topraklarında yer alan tarihi ve doğal zenginlikleri olan şehrimizdir. İsmini Ağrı Dağı‘ndan almıştır. Şehrin nüfusu 549.435 kişidir. Plaka kodu “04”dür.
Ağrı Şehri Nerededir ?
Şehir, Van, Bitlis, Muş, Kars illeri ile çevrilidir. Şehrin doğusunda İran, kuzey tarafında Kars, kuzeybatı tarafında Erzurum, güneybatı tarafında Muş, güneyinde Van, kuzeydoğusunda ise Iğdır şehri bulunmaktadır.
Ağrı Nüfusu
Şehrin nüfusu 549.435 kişidir. Bu nüfusun %58,3’ü yaşamını şehirde sürdürmektedir. ( 2018 TÜİK )
Ağrı’nın İlçeleri
- Ağrı Merkez
- Doğubayazıt
- Diyadin
- Eleşkirt
- Hamur
- Patnos
- Taşlıçay
- Tutak
Ağrı Merkez
Merkez ilçesinin nüfusu 149.188 kişidir (2018). Merkez ilçesinin toprakları genelde dağlıktır.
Doğubayazıt
Doğubayazıt ilçesinin nüfusu 121.263 kişidir. Doğubayazıt ilçenin toprakları dağlıktır. Kuzeybatısında Aras Güneyi Dağları, güneybatısında ise Aladağ bulunur.
Diyadin
Diyadin ilçesinin 2018 sayımına göre nüfusu 42.123 kişidir. Diyadin ilçesinin güney kısmında Aladağ, kuzey kısmında ise Arı Dağı yer almaktadır.
Eleşkirt
Eleşkirt ilçesinin nüfusu 34.180 kişidir (2018) . Batısı ve kuzeyi Aras Dağları ile çevrilidir.
Hamur
Hamur ilçesinin 2018 sayımına göre nüfusu 19.115 kişidir. Hamur ilçesinin güney kısmında Aladağ, doğusunda Kandil Dağı yer alır.
Patnos
Patnos ilçesinin nüfusu 122.833 kişidir. Patnos ilçesinin toprakları dağlıktır. Kuzeydoğu kısmında platolar vardır.
Taşlıçay
Taşlıçay ilçesinin 2018 sayımına göre nüfusu 20.450 kişidir. Taşlıçay ilçesinin toprakları ortalama 2000 metreden yüksek dağlık araziden meydana gelmektedir.
Tutak
Tutak ilçesinin nüfusu 30.505 kişidir. Tutak ilçesinin kuzey kısmında Çakmak Dağları bulunur.
Ağrı Gelenek ve Görenekleri
Şehrin örf ve adetleri oldukça geniş ve zengindir. Zengin folklor kültürleri vardır . Yöresel oyunları, davul ve zurna ile oynanır. Yöresel türküler dokunaklı ve ağırdır. Davulun ve zurnanın yanında dilli kaval, dilsiz kaval, el defi, ney, tulum, bağlama gibi enstrümanlarda kullanılmaktadır. Yöresel oyunları arasında üçayak, çimeni çiçek, papbure, köylü kızı, basso, laççi, papuri, atabarı, halay, meyriko oyunları meşhurdur.
Ağrı Şehrinin İklimi ve Bitki Örtüsü
Dağları ve ovalar, bölgenin volkanik arazi oluşu, yağış oranlarının az ve ısının az olması nedeni ile çıplak vaziyettedir. Araziler ekim yapmak için çok elverişli değildir. Su kenarlarında kavak ağaçlarına rastlamak mümkündür. Ağrı şehri ikliminde karasal ikliminin özellikleri gözükür. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri kısa sürmektedir. Türkiye’nin en en soğuk ve uzun kışları bu şehirde olur. Genellikle kar yağışı vardır, yağmur yağışı ise azdır. Şehir ortalama 120 gün karla kaplıdır.
Ağrı Şehrinin İsmi Nereden Geliyor ?
Şehrin ismi, şehrin kısmen sınırları içinde bulunan Ağrı Dağı’ndan gelmektedir. Bu bölgeye yerleşen Selçuklu Türkleri tarafından Ağrı ( Ararat ) dağına “Eğri Dağ” olarak adlandırıldı. Türkler yeni yerleştikleri bölgelere kendilerine özgü isimler verir, bölgeyi yeniden adlandırırlardı. Daha sonraları gelen Türk Boyları Eğri Dağı “Ağır Dağ” olarak isimlendirdiler. Daha sonraları Ağır Dağ ismi, günümüzdeki haline dönüşmüştür.
Ağrı Şehrinin Tarihi
Şehrin bilinen tarihi M.Ö 15. yüzyıla kadar dayanır. Bilinen Ağrı şehri tarihi boyunca şehre Hurri Mitana Krallığı, Hititler, Urartular, Kimmeniler, Sakalar, Persler, Makedonya Kralı Büyük İskender, Hazer Türkleri, Müslüman Araplar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler, Harzemşahlar, Selçuklular ve Yavuz Sultan Selim’in Şah İsmail’i Çaldıran’da yenmesiyle birlikte Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir.
Ağrı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Şehrin nüfusu 549.435 kişidir.
- Şehrin yüzölçümü 11.099 km²’dir.
- Şehrin plaka kodu “04”dür.
- İl merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği: 1630 m’dir.
- İlin rakım seviyesinin en yüksek olduğu ilçesi 1933 metre ile Diyadin’dir.
- 2017 senesi TÜİK verilerine göre 8 ilçe ve 12 belediyesi vardır.
- 1927 yılında il olmuştur.
Ağrı Şehri Turistik Gezilecek Yerler
Şehrin, Doğubeyazıt Kalesi, Kan Kalesi, Havran Kalesi, Diyadin Kalesi, Kaya Mezarları, Meteor Çukuru, Balık Gölü, İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı gibi oldukça zengin turistik merkezleri vardır.
Doğubeyazıt Kalesi
Kale on dördüncü yüzyılda kayalıkların üzerine yapılmıştır. Timur Han’ın ele geçirdiği bir kaledir. Günümüzde harabe halindedir.
Kan Kalesi
Tutak ilçesinin ortalama 20 km kadar güneydoğusunda yer almaktadır. Kan Kalesi’nin kimler tarafından ve ne için yapıldığı bilinmemektedir. Günümüzde kalenin sadece temelleri kalmıştır.
Havran Kalesi
Havran Kalesi, Doğubeyazıt yakınlarındadır. Kale Selçuklu döneminde inşa edilmiştir. Günümüzde yıkık durumdadır.
Diyadin Kalesi
Diyadin Kalesi, Diyadin ilçesindedir. Günümüze kaleden çok az şey kalabilmiştir.
Kaya Mezarları
Taşlıçay’ın yakınlarında bulunurlar. Kayaların içlerinde mezarlar vardır.
Diyadin Kaplıcaları
Yılanlı Davud, Köprü ve Tazekent kaplıcaları binlerce yıldır kullanılmaktadır. Kaplıcaların civarında ilk tesisi Akkoyunlu Beyi Uzun Hasan’ın oğlu Ziyaeddin Bey kurmuştur. Kaplıcalar demir, kükürt, bikarbonat, sülfat ve kalsiyum bakımından zengindir.
Meteor Çukuru
1892 yılında düştüğü düşünülen meteor çukurunun derinliği 60, genişliği ise 25 metredir. Doğubeyazıt’ın Gürbulak bucağı ile Sarıçavuş Köyü arasında yer almaktadır.
Balık Gölü
Balık gölü, Doğubayazıt’ın sinek yaylasından 2241 metre yüksekliktedir. Gölde alabalık ve sazan balığı bolca bulunur.
İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa Sarayı, Dünya’da kalorifer, su ve kanalizasyon teşkilatı olan ilk binadır
İshak Paşa Sarayı, şehrin en çok ilgi çeken yeridir. Saray Doğubayazıt’ın 5 km uzağında sarp kayalıklar üzerine kurulmuştur.
İshak Paşa Sarayı 116 odalı bir saraydır
İçinde cami, hamam, ahırlar, erzak depoları bulunur.
Ağrı Dağı
Görsel Kaynak
Ağrı Dağı yüksekliği 5.137 m’dir. Bu yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Türkiye’nin doğu tarafında, İran’ın 16 km kadar batısında ve Ermenistan’ın 32 km güneyinde yer alır.
Ağrı Hakkında Yeteri kadar bilgi edindiysen seni “Ağrı Hakkında Ne Kadar Bilgilisin ? ” testine alalım. Ağrı Hakkında Bilgilerini ölçelim”
0 Comments