Brexit Krizi Nedir ? Birleşik Krallık Devleti’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması için harcadığı çaba ve mücadeleler Brexit olarak isimlendirilmektedir. Brexit faaliyetleri ilk olarak İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu bünyesi katılması ile 1973 senesinde başlamıştır.
Brexit Referandumu
İngiltere ilk olarak 1 Ocak 1973 tarihinde Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği Parlamentosu’na üye olmuştur. Bu tarihten 2 yıl sonra Avrupa Birliği’nden ayrılmak için ilk defa 1975 senesinde İngiltere’de referandum yapıldı. Brexit krizi bu dönemde başladı. Seçimlere katılan seçmenlerin %67’si Avrupa Birliği üyeliğinin devam etmesi için oy kullandı.
1975 Yılı Seçim Sonuçları
1975 seçimlerine halk %64,5 oranında katılım göstermiştir. 17.378.581 seçmen Avrupa Birliği’nde kalmak için, 8.470.073 seçmen ise ayrılmak için oy kullanmıştır.
Ayrılmayalım | % 67,23 |
Ayrılalım | % 32,77 |
2016 Brexit Referandumu ve David Cameron
1975 yılında yapılan referandum başarısız olunca 2016 senesinde Avrupa Birliği’nden ayrılmak için tekrardan referandum yoluna gidildi. Referandum sonucunda oy kullanan seçmenlerin %52’si Avrupa Birliği’nden ayrılınması yönünde oy kullandı. Bu Brexit referandumu gerçekleştikten sonra dönemin Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron görevinden istifa etti.
2016 Seçim Sonuçları
Ayrılalım | % 51,89 |
Ayrılmayalım | % 48,11 |
İngiltere Neden Avrupa Birliğinden çıkmak istiyor ?
İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılmak istemesi sebepleri; mülteci sığınmaları ile mücadelede yetersiz kalınması, ekonomik politikalarında İngiltere’nin Avrupa Birliği içinde yeteri kadar para basamaması, Avrupa topraklarında son dönemlerde oldukça yükselen ırkçılık, İslamofobi gibi fikri düşüncelerin çoğalmasıdır.
İşin birde ekonomik boyutu var. İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılması ile birlikte Türkiye, İran, Hindistan, Çin, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Rusya, ABD, Kanada, Avustralya, Japonya gibi ekonomik güce sahip devletler ile ticari faaliyetlerini arttırmayı hedefliyor.
İngiltere Avrupa Birliği’nden Ayrıldıktan Sonra Ne Yapacak ?
Genel olarak İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra 3 farklı yolu benimseyeceği düşünülüyor. Birincisi İngiltere Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) bünyesine katılıcak ve ticari faaliyetlerini EEA üzerinden sürdürecek. İkincisi ise İsviçre’nin uyguladığı gibi Avrupa Ekonomik Komisyonu (EEC) bünyesinde kalmaya devam edecek ama ticareti anlaşmalarını kendisi yapacak. Üçüncü model ise Avrupa Ekonomik Komisyonu (EEC) bünyesinde kalmasına rağmen hem ticari anlaşmalarını kendisi yürütecek hem de Avrupa Birliği kuralları arasında sadece istediklerini uygulayacak. Üçüncü model Türkiye’de uygulanmaktadır.
0 Comments