Para basarak borç ödemek aslında hepimizin aklına gelen bir klasik bir sorudur. ” DEVLET NEDEN PARA BASARAK BORÇLARINI ÖDEMİYOR ? “
Belki zamanın da düşünüp, araştırma fırsatı bulamadıysanız diye fedakarlık yapıp, bir güzel bu sorunun cevabını anlatalım dedik.
Devletin para basabilmesi için parasının karşılığı olması gerekir. Bu karşılık ise altın ile ölçülür.
PARA = DEVLETİN HAZİNESİNDEKİ ALTIN MİKTARI YANİ NE KADAR ALTININ VARSA O KADAR PARA BASABİLİRSİN
Devletlerin para basabilmesi için hazinelerinde basılacak para değerinde altın rezervi olması gerekir. Yani hazinen de ne kadar altının varsa o kadar para basabilirsin.
PEKİ HAZİNEDE ALTIN REZERVİ OLMADAN PARA BASILIRSA NE OLUR ?
Heheheeehehehehe, ozaman para pul olur. Yani piyasaya karşılıksız para sürmüş oluruz. Bu da enflasyona yol açar. Yani Türkiye’nin 90’lı yılların da olduğu gibi herkes milyoner olur. (Gerçi bizim durum karşılıksız para basmaktan değildi ama neyse, teşbihte hata olmaz)
KARŞILIKSIZ PARA BASANLAR OLDU MU ?
I.DÜNYA SAVAŞI SONUCUNDA ALMANYA BİR KURNAZLIK YAPARAK, BORÇLARINI ÖDEYEBİLMEK İÇİN KARŞILIKSIZ PARA BASTI. SONUCUN DA TÜM HALKI MİLYONER OLDU.
ALMANYA’NIN KARŞILIKSIZ PARA BASMASININ SONUÇLARI
Bu Almanlarla harbiden benziyoruz ama neyse konumuzun bununla ilgisi yok, malum 1. Dünya Savaşı sonunda İttifak Devletleri savaşı kaybedince Almanya savaş borçlarını karşılayabilmek için akıllılık yapıyor ve karşılıksız para basıyor hem de bolca…
SONUÇ YİNE HÜSRAN YİNE HÜSRAN
Karşılıksız para basmasının sonucunda bu seferde ise enflasyonun bir üst modeli olan hiperenflasyon meydana geliyor. Hiperenflasyon ne diye soracak olursanız; Vikipedi REİZ’in tabirine göre dörtnala giden enflasyona, hiperenflasyon denirmiş.
Almanlar bu dönemde ısınmak için para yakar hale gelmişler. (Escobar Reiz’in gözleri yaşlı) Neyse ki biz onlar kadar yüksek enflasyona ulaşamadık. Onlar Avrupalı, muasır medeniyetlerin arasında ondan ulaşamadık demek ki..
0 Comments