Futbol kuralları, gol atmaktan ibaret olmayıp kendi içinde oldukça detaylı bir kural ve hiyerarşi yapısına sahiptir. Oyunun temelini oluştururlar. Bu futbol kuralları çeşitli kuruluşlar ile denetlenmektedir. Futbol kuralları, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu IFAB tarafından yazılmış ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA tarafından yayınlanmıştır.
Futbol kelimesi ayak ve top kelimelerinden türemiştir
Futbol kelimesi dilimize foot-ayak ve ball-top kelimelerinden geçmiştir.
Futbol sahası zemini yeşil renk olmalıdır
Doğal veya yapay çimden üretilen futbol sahası zemini yeşil renkte olmalıdır.
FIFA’ya bağlı konfederasyonlar vardır
Bu konfederasyonlar bölgeseldir. Bunlar; Asya Futbol Konfederasyonu, Afrika Futbol Konfederasyonu, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu, Okyanusya Futbol Konfederasyonu’dur.
Her futbol maçında çift kale olmalıdır
Tek kale ile futbol maçı maalesef yapılamamaktadır. Zaten yapılsaydı da mantığa aykırı olurdu. Kalenin çizgileri ise 45 m ile 90 m arasında ve birbirine eşit olmalıdır.
Futbol topu çevre genelinde 68 ile 70 cm arası uzunluğu vardır
Futbol müsabakalarında kullanmak için gerekli olan futbol topunun 68 ile 70 cm arasında çevresi ve 410 ile 450 gr arasında ağırlığı olması gerekmektedir.
Taç atışı topun taça çıktığı yerden kullanılır
Taç atışı yapılırken tacı kullanan sporcunun her iki ayağı da taç çizgisinde veya taç çizgisinin dışında, elleri ise başının arkasında olacak şekilde durmalıdır.
Taç atışı yapan futbolcu topa iki kere dokunursa endirekt serbest vuruş olur
Top oyuna alanına girdikten sonra taç atışı yapan futbolcu topa iki defa dokunursa, rakip takım lehine endirekt serbest vuruş hakkı verilir. Yada topa kasten elle müdahale edilmiş ise rakip takıma direkt serbest vuruş veya penaltı hakkı verilir.
Futbolcu taç atışı yaparken rakip oyuncu tarafından şaşırtılırsa rakip oyuncu kart görür
Taç atışını gerçekleştiren futbolcu, rakip oyuncu tarafından şaşırtılır veya engellerse, rakip oyuncu hakem tarafından uyarı alır, gerektiği takdirde ise sarı kart ile cezalandırılır.
Köşe vuruşu yapılırken rakip takım oyuncuları toptan uzak durmalıdır
Köşe vuruşu yaparken topun sabit kalması ve rakip takımdaki futbolcuların toptan en az 9,15 m (10 yd) uzak bir mesafede olması futbol kuralıdır.
Hakemler maçtaki takımların renginde forma giymez
Bu yazılı bir kural olmasa da her yerde uygulanan bir kuraldır. FIFA ise, maç içinde hakemlerin siyah, sarı, yeşil, kırmızı ve mavi renkte formalar giymesine izin vermektedir.
Kale vuruşu yapan takım kendi kalesine gol atarsa sayılmaz
Kale vuruşu esnasında takım kendi kalesine gol atarsa karşı takıma skor yazılmaz. Oyun rakip takımın topu alıp köşe vuruşu yapması ile tekrar başlar.
0 Comments