Immanuel Kant, 22 Nisan 1724 – 12 Şubat 1804 tarihlerinde yaşayan Alman asıllı felsefecidir. Alman felsefesinin kurucularından kabul edilir. Immanuel Kant eleştirel felsefenin temel taşı kabul edilir.
Immanuel Kant’ın Yaşamı
Doğu Prusya’da Königsberg bölgesinde dünyaya geldi. Bütün yaşamını Königsberg bölgesinde geçirmiştir. Immanuel Königsberg Üniversitesinde felsefe, matematik ve fizik tahsil etmiştir. Babasının ölümünden sonra bir dönem özel öğretmenlik yaptı. Bu dönemde düşünceleri gelişip, olgunlaşmıştır. Eğitimi sırasında Christian Wolff ve Gottfried Leibniz’in düşüncelerinden etkilendiği söylenir.
1755 senesinde doktorasını tamamladı ve aynı yılda “Evrensel Doğal Tarih ve Cennetlerin Teorisi” adlı eserini yazdı ve Konigsberg Üniversitesinde öğretmenliğe başladı. Mantık, metafizik, fizik ve fiziki coğrafya alanlarında eğitim vermiştir.
1770 yılında Immanuel profesör olmuş ve 1796 yılında emekli olana kadarda üniversitede dekanlık ve rektörlük görevlerinde bulunmuştur. 22 Nisan 1724 – 12 Şubat 1804 tarihleri arasında 79 sene yaşamıştır.
Kant genç yaşında güneş sisteminin meydana gelmesi konusunda “nebula bulut” hipotezini ortaya atmıştır. Bu hipotez oldukça meşhurdur.
Immanuel Kant’ın Felsefesi
Immanuel’in felsefi düşüncelerini, onun diğer filozoflara olan ilgisini göz önüne alarak değerlendirebiliriz. Kant’ın “Kritik Felsefesi” Leibniz, Wolff, Locke, Hume, Newton, Rausseau gibi filozofların düşüncelerinin kendisi tarafından geliştirilmiş ve düzenlenmiş hali olarak yorumlayabiliriz.
Kant, yazdığı eserlerinde insanın sadece tecrübe kazanarak bilgi kazanabileceğinden hareketle bu yolla metafizik bilgi elde etmenin mümkün olmadığını ancak tabiat bilgilerinin mümkün olduğunu iddia etmiştir. Kant felsefesinin ana noktası “bilgi” olmuştur. İnsanın bilgisini ve bilgisinin sınırlarını araştırmıştır. Bilginin tek başına bir kavram oluşturmadığını kavramlar arasındaki ilişkiyi sağladığını benimsemiştir. Kant’a göre bilginin kaynağı deneydir.
Kant’ın Başlıca Eserleri
- Saf Aklın Eleştirisi, 1781
- Gelecekte Bir Bilim Olarak Ortaya Çıkabilecek Her Metafiziğe Prolegomena, 1783
- Ahlâk Metafiziğinin Temellendirilmesi, 1785
- Pratik Aklın Eleştirisi, 1788
- Yargı Gücünün Eleştirisi, 1790
- Ahlâk Metafiziği, 1797
0 Comments