İzmir Hakkında Bilgiler öğrenen insanlar İzmirli olabilir. Ama gerçek İzmirliler ise İzmir Hakkında Şehirsel Bilgiler öğrenir 🙂 İzmir, Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehridir. İzmirli olmadığı halde güzelliğinin kaynağının İzmir’den geldiğini söyleyenleri de eklersek daha da kabalık hale gelebilir.
İzmir İlçeleri
İzmir’in İlçeleri 2020 yılı itibari ile 32 tanedir. Bu ilçeler:
- Kemalpaşa
- Karşıyaka
- Aliağa
- Balçova
- Çiğli
- Çeşme
- Buca
- Bornova
- Beydağ
- Bergama
- Bayraklı
- Bayındır
- Dikili
- Kiraz
- Foça
- Gaziemir
- Kınık
- Karaburun
- Karabağlar
- Güzelbahçe
- Gaziemir
- Urla
- Torbalı
- Konak
- Menderes
- Menemen
- Narlıdere
- Ödemiş
- Selçuk
- Tire
- Torbalı
- Seferihisar
İzmir Hava Durumu
İzmir hava durumu yazın sıcak ve kurak, kışın ise ılık ve yağışlı geçer. ( Her yerde aynı değil mi ?) Akdeniz iklimi hakimdir. Nadiren kar yağışı gerçekleşir. İzmir Hakkında Bilgiler serisinin detaylarından biri de yazın “imbat” adı verilen serin rüzgarlar eser. Şehrin yıl bazlı deniz suyu sıcaklığı ortalama 18,5 °C’dir.
İzmir İsmi Nereden Gelmiştir ?
İzmir isminin kökenin geldiği yer tartışılır durumdadır. İzmir tarih boyunca birçok farklı isim ile anılmıştır. Bazı kaynaklarda bölgenin bilinen ilk yerlileri olan Lelegler tarafından “Mirina” ile anıldığı geçmektedir. Kent üzerinde hüküm süren İyonların diline kentin adı Smurne’dir. Helen kökenliler ise şehre Smirni demektedir. Atina lehçesinde ise şehrin adı Smryna olarak yazılmaktadır. Fakat Smryna kelimesinin kökeni Yunanca değildir. Kelimenin kökü Anadolu’dan gelmektedir. Şehrin Türkler tarafından fethedilmesinden sonra İzmir ismini almıştır.
İzmir Tarihi
İzmir Tarihi tahminen M.Ö 3000 senesine kadar uzanıyor. M.Ö 1100 yıllarında bölgeye Hititler hakimdi. Hititlerin yıkılması ile bölgede İyonyalılar hüküm sürdüler. M.Ö 7. yüzyılda Lidyalıların ve M.Ö 549-334 yılları arasında ise Persler hakimiyet sürmüştür.
Şehir, Büyük İskender’in doğuyu ele geçirmesi (M.Ö 333) ile bir dönem İskender’in hakimiyetinde kaldı. Bu refah döneminde kent büyüdü ve gelişti.
Büyük İskender’in ölümü (MÖ 323) ile şehir Selevkosların eline geçti. Selevkoslar M.Ö 190 yılına kadar bölgeye hakim oldular. Selevkoslar da İzmir’i M.Ö 192 yılında Apameia Savaşı’ndan sonra Bergama Krallığı’na teslim ettiler.
Bergama Krallığı’ndan sonra şehir Romalıların hakimiyetine geçti. Romalıların devrinden günümüze çok eser kalmamıştır ama İzmir Agorası (Smyrna Agorası) günümüze ulaşmıştır.
Roma İmparatorluğu 395 senesinde Doğu Roma İmparatorluğu ve Batı Roma İmparatorluğu olmak üzere ikiye bölündü. Bölünme ile birlikte İzmir, Bizans İmparatorluğu olarak da bilinen Doğu Roma İmparatorluğu bünyesinde kaldı.
Türklerin İzmir’i İlk Fethi
Türkler İzmir’i ilk defa 1081’de Çaka Bey komutasında fethetti. Çaka Bey’in ölümünden sonra 1098 yılında Bizanslılar şehri tekrardan ele geçirdi. 1204 senesinde ise İzmir’in kıyı kesimleri Rodos Şövalyeleri’ne geçti.
İlerleyen 1310 senesinde Aydınoğlu Umur Bey İzmir’i fetheder. 1344 senesinde ise Cenevizliler İzmir’in kıyı kısmında bulunan St. Peter Kalesini ele geçirince işler değişir. Yukarı kent Aydınoğulları Beyliği hakimiyetinde iken aşağı kent Cenevizlilerin kontrolündedir. Gavur İzmir lafı Cenevizlilerin kontrolündeki aşağı kenti temsilen buradan gelmektedir.
Osmanlı Devleti 1398 senesinde İzmir üzerinde hakimiyet kurarlar ama 1402 Ankara Savaşı’nda Timur, Osmanlı Devleti’ni mağlup edince Anadolu’ya gelir. 1403 yılında İzmir’i fethederek St. Peter Kalesi’ni yerle bir eder.
Osmanlı Döneminde İzmir
1422 senesinde Osmanlı Sultanı İkinci Murad İzmir’i fethederek Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası haline getirdi. İlk olarak Anadolu Beylerbeyliği’ne bağlanarak sancak olmuştur.
İzmir, liman şehri olması ve 1620 yılındaki kapitülasyonlar ile önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Kapitülasyonlar ile birlikte şehirde İngiliz ve Fransız konsoloslukları açıldı. Açılan konsolosluklar ile şehrin nüfus dengesi değişmeye başladı.
Bazı kaynaklarda 16. yüzyılın İzmir’inde on dokuz tane cami, on sekiz tane havra ve bir tane Rum Ortodoks kilisesi olduğu geçer. Şehirde Müslüman Türkler çoğunluktadır. Aynı zamanda Musevi cemaati olduğu da görülür. Hristiyan Rumlar ve Museviler azınlıktadır.
Eser Sahibi: Sir Francis Bedford
Royal Collection of the United Kingdom
1847 yılında merkezi İzmir olan Aydın vilayeti kuruldu. 1871 yılında ise belediye kurulmuş kurulan belediyenin de ilk başkanı Yenişehirlizade Ahmet Efendi olmuştur.
Yunan İşgali Döneminde İzmir
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra 15 Mayıs 1919’da Yunanistan İzmir’i işgal etti. Türkler, İstiklal Savaşını başlatarak ilhaka karşı mücadele etti. 30 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutanlık Zaferi ile Yunan ordusunu bozguna uğratılarak 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’in kurtuluşu gerçekleşti.
Cumhuriyet Döneminde İzmir
1984 senesinde İzmir, çıkarılan 2972 sayılı kanun ile büyükşehir ünvanı kazandı.
İzmir Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Şehrin yüzölçümü 11.891 km2 (4.591 mil²)’dir.
- 2018 itibari ile İzmir nüfusu 4.320.519 kişidir.
- İzmir plaka kodu 35 numaradır.
- Türkiye’nin yüzölçümü bakımından 23. büyük şehridir.
- Alan kodu 232‘dir.
- Şehre Akdeniz iklimi hakimdir.
- İzmir Hakkında Bilgiler için popirik.com ziyaret edilir 🙂
- Siz de herşeye gevrek diyorsunuz demeyin, dayak yiyebilirsiniz.
İzmir Mutfağı
İzmir Mutfağı zeytinyağlı yemekler ve mezeler ile meşhurdur. Geniş bir mutfak kültürü vardır. Bölgenin liman kenti olması ve diğer kültürler ile etkileşim halinde olduğu için Osmanlı-Türk yemeklerinin yanı sıra Musevi, Rum yemek kültürlerinden de etkiler görülür. İzmir’in en meşhur yemekleri İzmir köftesi ve boyozudur.
İzmir Dağları
Şehirde birçok dağ bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Madra Dağları, Yund Dağı, Yamanlar Dağı, Bozdağlar, Aydın Dağları bunlardan bazılarıdır.
İzmir Ovaları
Şehir çukur ovalar ile kaplıdır. Ovalar oldukça verimlidir. En bilindik olanı Küçük Menderes Ovası’dır. Bakırçay, Gediz ve Menemen Ovaları vardır.
İzmir’de Ulaşım
Şehir içi ulaşımda “İzmirim Kart” adlı elektronik kart kullanılmaktadır. Otobüs, vapur ve metro ulaşımı bulunmaktadır.
Belediye Otobüs Seferleri
Otobüs seferleri Eshot Genel Müdürlüğü ve İzulaş tarafından sağlanmaktadır. Otobüs ulaşımı kent içi 12 ilçe arasında yapılmaktadır.
Metro Hatları
Metro ulaşımı 17 durak arasında gerçekleşmektedir. Bu istasyonlar: Bornova, Ege Üniversitesi, Evka-3, Basmane, Hilal, Halkapınar, Stadyum, Sanayi, Bölge, Fahrettin Altay, Poligon, Göztepe, Hatay, İzmirspor, Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane, ve Hilal, Halkapınar istasyonudur.
İzmir Üniversiteleri
Şehirde yedi tane devlet üniversitesi, dört tane vakıf üniversitesi vardır. Üniversiteler hakkında daha detaylı bilgiler için İzmir Üniversiteleri listemizi de inceleyebilirsiniz.
İzmir Devlet Üniversiteleri
- Ege Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
- Bakırçay Üniversitesi
- İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Milli Savunma Üniversitesi
İzmir Özel Üniversiteler
- İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Yaşar Üniversitesi
- Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- İzmir Tınaztepe Üniversitesi
İzmir Gezilecek Yerler
İzmir hakkında bilgiler serisinde binlerce yıllık kadim tarihe sahip olan İzmir’in çok zengin tarihi eserleri ve doğal güzellikleri vardır.
Kadife Kale
Kadife Kale, İzmir’in bir tepe noktasında yer alan eski devirlerde inşa edilmiş tarihi bir kaledir. Kadife Kale’den günümüze güney kısmında bulunan duvarlar ve batı kısmında bulunan beş tane kule kalmıştır. Aynı zamanda Kadife Kale’nin içinde sarnıç kalıntıları da bulunmaktadır.
Çeşme Kalesi
Çeşme Kalesi, Osmanlı’nın Sultan İkinci Bayezid döneminde 1508 yılında yapılmıştır. Çeşme Kalesi Osmanlı döneminde Ege’de yapılan önemli kalelerden biridir. Kalenin dört burcu vardır.
İzmir Karagöl
İzmir Karagöl Yamanlar Dağı’nın üzerinde bulunan bir krater gölüdür. Çam ağaçları ve söğüt ağaçları ile süslüdür.
İzmir Konak Cami
Konak Cami, 1754 senesinde Mehmed Paşa’nın kızı Ayşe Hatun tarafından yaptırılmıştır. Caminin duvarlarında Türk çini sanatının eşsiz örnekleri yer almaktadır.
İzmir Tarihi Asansör
İzmir Tarihi Asansör, 1907 yılında inşa edilmiş bir yapıdır. Kat farkından dolayı iki semt arasında bağlantı kurmayı sağlar.
İzmir Saat Kulesi
Saat kulesi 1901 yılında Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı sebebi ile Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Saat Kulesi, Konak ilçesindedir.
Efes Antik Kenti
İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti eskiden zamanlarda Küçük Menderes Nehri’nin denize döküldüğü körfez bölgesinde olan antik bir şehirdir. Antik şehirde birçok tarihi eser ve yazıt bulunmaktadır.
Pergamon Antik Kenti – Bergama Antik Kenti
Pergamon Antik Kenti veya diğer adı ile Bergama Antik Kenti M.Ö 3. yüzyılda inşa edilmiş bir kenttir.
Kaynakça: Yeni Rehber Ansiklopedisi, 1, 2
0 Comments