İzmir’in İlçeleri (Bütün İlçeler Hakkında Herşey)


İzmir’in ilçeleri ve ilçeler hakkında temel bilgileri derledik. İşte İzmir’in 30 farklı ilçesi ve İzmir’in ilçeleri hakkında bilgiler

İzmir’in Tüm İlçeleri

Aliağa
Balçova
Bayındır
Bayraklı
Bergama
Beydağ
Bornova
Buca
Çeşme
Çiğli
Dikili
Foça
Gaziemir
Güzelbahçe
Karabağlar
Karaburun
Karşıyaka
Kemalpaşa
Kınık
Kiraz
Konak
Menderes
Menemen
Narlıdere
Ödemiş
Seferihisar
Selçuk
Tire
Torbalı
Urla

Aliağa

Aliağa ilçesi Karahasan Dağı, Çirkince Tepe, Akkemik Dağı, Karadevlit Tepe gibi yükseltilere sahiptir. Kireçsiz kahverengi topraklara sahip olan Aliağa ilçesi Ege Denizi ile de komşudur.

Balçova

Balçova ilçesinde. Balçova Termal Tesisleri, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi ve Balçova Teleferiği vardır. Nüfusu 2016 itibarıyla 78.086 kişidir.

Bayındır

Bayındır ilçesinin 2016 yılı itibarıyla 40.216 kişilik nüfusu vardır. Bayındır ilçesinin kuzeydoğu tarafında Manisa kenti vardır.

Bayraklı

Bayraklı ilçesi 2008 yılında ilçe olmuştur. Bayraklı ilçesinin batı yönünde İzmir Körfezi vardır. 2016 nüfusu 314.008 kişidir.

Bergama

Bergama ilçesinin 1.544 km2 yüzölçümü vardır. Bergama, İzmir’in kuzeyinde yer alır. 2016 nüfusu 102.090 kişidir.

Beydağ

Beydağ ilçesi halkının genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Beydağ inciri meşhurdur. 12.300 kişilik nüfusu vardır.

İzmir’in İlçeleri Sıralamasında Bornova

Bornova ilçesi Yamanlar Dağı’nın eteğindedir. Ege Üniversitesi ana kampüsü,  Ege Üniversitesi Hastanesi, Yaşar Üniversitesi’nin Selçuk Yaşar yerleşkesi ve İzmir otogarı Bornava ilçesindedir.

Buca

Buca ilçesi 499.325 kişilik nüfusu ile İzmir’in en çok nüfusa sahip olan ilçesidir. Buca’daki yerleşim izleri Antik Çağ dönemine kadar uzanmaktadır.

İzmir’in İlçeleri Sıralamasında Çeşme

Çeşme ilçesinin ekonomik yapısını turizm gelirleri oluşturmaktadır. İlçede bulunan sahil, ilçe için ekonomik önem taşımaktadır.

Çiğli

Çiğli ilçesi 1992 yılında ilçe haline gelmiştir. İlçenin yüzölçümü 139 km2‘dir. İlçeye ticaret ve sanayi ekonomisi hakimdir. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli ilçe sınırları içindedir.

Dikili

Dikili ilçesi Ege Denizi’ne komşudur. İlçe 534 km² yüzölçümüne sahiptir. İlçe halkının tütün, pamuk, zeytin üreticiliği ve seracılık gibi gelir kaynakları vardır.

Foça

Foça ilçesi bilinen tarihiyle Antik Çağ döneminde İyonların bir yerleşimiydi. O dönemlerde adı Phokaia idi. Günümüzde Foça’ya evrilmiştir. Foça, düzenledikleri Uluslararası Foça Festivali ile de bilinir.

Gaziemir

Gaziemir ilçesi 70 km² yüzölçüme sahiptir. Gaziemir’nin ismi 1965 senesinde Gaziemir olmuştur. Önceki ismi Seydiköy’dür. Gaziemir ilçesinin içinde Adnan Menderes Havalimanı, Gaziemir Hava Üssü, Fuar İzmir alanları bulunmaktadır.

Güzelbahçe

Güzelbahçe ilçesi 1993 yılında Narlıbahçe’nin ikiye bölünmesi ile oluşturulmuştur. Güzelbahçe’nin denize kıyısı olduğu için balıkçılık ve tarım gelişmiştir. Güzelbahçe 77 km2 yüzölçüme sahiptir.

Karabağlar

Karabağlar ilçesi İzmir’in nüfusu en kalabalık olan ikinci ilçesidir. 2018 yılı itibarıyla 479,986 kişilik nüfusu vardır. Yüzölçümü ise 89 km²’dir.

Karaburun

Karaburun ilçesi İzmir’in en düşük nüfusuna sahiptir. 2018 yılı itibarıyla ilçenin nüfusu 10,603 kişidir. İlçenin yüzölçümü ise oldukça büyüktür. 421 km² yüzölçümüne sahiptir.

İzmir’in İlçeleri Sıralamasında Karşıyaka

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı’nın eteği ile deniz arasında kalan kısımdadır. Karşıyaka, İzmir Körfezi ile komşudur. Karşıyaka ismini şehir merkezinin tam karşısında olduğu için almıştır. Karşıyaka’nın 344,140 kişilik nüfusu vardır.

Kemalpaşa

Kemalpaşa ilçesi kirazıyla meşhurdur. Kemalpaşa ilçesi Bornova ve Buca, Torbalı, Bayındır ilçeleri ve Manisa şehri ile komşudur. Kemalpaşa ilçesinin 681 km² yüzölçümü vardır.

Kınık

Kınık ilçesi adını Oğuz Türkleri’nin Üçoklar kolundan Denizhan’ın oğullarından olan Kınık boyundan almaktadır. İlçenin nüfusu 29,803’dir. Yüzölçümü ise 479 km²’dir.

Kiraz

Kiraz ilçesi tarihi açıdan güzel eserlere sahiptir. 1300’lü yıllarda bölgede yaşayan Türkler buraya Keleş ismini vermiştir. İlerleyen dönemde ilçe Kiraz adını almıştır. İlçenin 43,989 kişilik nüfusu ve 573 km² yüzölçümü vardır.

İzmir’in İlçeleri Sıralamasında Konak

Konak ilçesi tarihi eserleri ve kent tarihi açısından oldukça zengindir. Antik Çağ dönemi, antik kent olan Smirni dönemi, Roma dönemi ve en önemlisi Osmanlı döneminden günümüze kalan eserler bölgeyi kültür, sanat ve turizm merkezlerinden biri haline getirir.

Menderes

Menderes ilçesi Ege Denizi ile komşudur. Menderes ilçesinin eski adı Cumaovası’dır. İlçenin arpa, buğday, pamuk, tütün, narenciye, seracılık gibi gelir kaynakları vardır. Ayrıca İzmir’in içme suyunu karşılayan Tahtalı Barajı Menderes ilçesindedir.

Menemen

Menemen ilçesi 573 km² yüzölçümüne ve 174,564 kişilik nüfusa sahiptir. Ünlü menemen yemeği bu bölgeden çıkmıştır.

Narlıdere

Narlıdere ilçesi yüzölçümü 50 km²’dir. 66,203 nüfusu olan ilçenin tarihi oldukça eskidir. Romalılar bölgeyi Akhilleion diye adlandırmaktaydı. İlerleyen tarihlerde Luviler, Lidyalılar ve Persler, Makedonya, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu bölgeye hakim olmuştur.

Ödemiş

Ödemiş ilçesi nüfusu 131.728′ yüzölçümü ise 1.019 km²’dir. Ödemiş ilçesi, Bergama ilçesinden sonra İzmir’in yüzölçümü bakımından en büyük ikinci ilçesidir.

Seferihisar

Seferihisar ilçesinin batısında Ege Denizi bulunmaktadır. Bölgenin gelir kaynaklarını zeytincilik, enginar, narenciye gibi tarım ürünleri ve seracılık, hayvancılık gibi alanlar oluşturur.

İzmir’in İlçeleri Sıralamasında Selçuk

Selçuk ilçesi İzmir’in en güney kısmında bulunan ilçesidir. İlçenin 36,360 kişilik nüfusu ve 317 km² yüzölçümü vardır. İzmir’in şehir merkezine uzaklığı 74 km’dir. İlçede Artemis Tapınağı (Dünyanın Yedi Harikasından biri), Efes Antik Kenti (UNESCO Dünya Mirası), Meryem Ana Kilisesi, St.Jean Kilisesi ve Mezarı, Selçuk Kalesi, İsa Bey Camii, Bizans Su Kemerleri ve Pollio Su Kemeri gibi tarihi eserler bulunmaktadır.

Tire

Tire ilçesi 716 km² yüzölçümüne ve 84,457 kişilik nüfusa sahiptir. Tire ilçesi İzmir’in güneydoğusunda bulunmaktadır. Küçük Menderes Ovası ve Güme Dağları (1646 m) Tire ilçesindedir.

Torbalı

Torbalı ilçesinin 577 km² yüzölçümü ve 178,772 nüfusu vardır. Torbalı ilçesinin 60 mahallesi vardır. Şehir merkezine uzaklığı ise 45 km’dir.

Urla

Urla ilçesi 67.339 kişilik nüfusa ve 727 km² yüzölçümüne sahiptir. Ege Denizi’ne komşu olan Urla, İzmir şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. İlçenin 36 tane mahallesi vardır.

İzmir Hakkında Bilgiler içeren içeriğimize de göz atmayı unutmayın 🙂


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.