Kalsiyum Nedir ? Kalsiyum Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Kalsiyum ismi Latince “kireç” anlamına gerek “calx” kelimesinden türetilmiştir. Sembolü “Ca” dır. Toprak alkali grubuna ait elementin atom numarası 20‘dir.

Kalsiyum Lumphru Davy tarafından elde edilmiştir

Kalsiyum Üreticisi Lumphru Davy

Lumphru Davy tarafından hidroksitten elektrik akımıyla ayrıştırılarak elektroliz yöntemi ile elde edilmiştir.

Metalik kalsiyum parlak yapılıdır

Kalsiyum Florit Görünümü

Son derece parlaktır. Hacminin ağırlığı 1,55 g/cm³tür. Grubundaki, stronsiyum , baryum gibi daha ağır elementlere benzerlik göstermektedir. Çok yumuşak gümüş renkli bir metaldir.

Kalsiyum elementi 851 santigrat derecesinde erir. 1439 santigrat derecesinde ise kaynar

Kalsiyum Florit Görüntüsü

Bu değerler magnezyum ve stronsiyumun değerlerinden yüksektir. Stronsiyum gibi yüz merkezli kübik düzende kristalleşir ; 450 ° C’nin üzerinde, magnezyum gibi anizotropik altıgen yakın paketlenmiş bir düzeneğe dönüşür . 1.55 g / cm yoğunluğu ile kendi grubu içinde en düşük seviyededir.

Kalsiyum elektriği ileten yapıdadır

Elektrik Sembolü Görünümü

Hacim olarak bakır veya alüminyumdan daha zayıf yapılı bir elektrik iletkenidir. Buna rağmen yoğunluğu çok düşük olduğu için kütlece daha iyi bir iletkendir.

Kalsiyum insan vücudundaki en çok bulunan beşinci elementtir

İnsan Vücudu Temsili

Vücudumuzdaki kalsiyumun % 99’u kemiklerde ve dişte bulunur.

Kalsiyumun Bulunduğu Besinler ve Yararları

Kalsiyumun Bulunduğu Besin Süt

Kasların gerginliği ve kalbin çalışmasında büyük rol oynar. Kemik gelişiminde etkisi büyüktür. Bebeklerde ve çocuklarda yeterince kalsiyum alınmasına dikkat edilmelidir. Kalsiyum, süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde, badem, fındık gibi kuru yemişler de bulunur.

Kalsiyum Dünya üzerinde en çok bulunan beşinci elementtir

Dünya'daki Kalsiyum Kaynakları

Dünyadaki en yaygın bileşiği kireç taşı ve kalsiyum karbonat bileşiğidir. Alçı, anhidrit , florit ve apatit de kalsiyum kaynaklarıdır.

Kalsiyumun kullanım alanları oldukça geniştir

Kalsiyum Florit

Kalsiyumun bileşikleri birçok sektöre kullanılmaktadır.Gıda ve ilaçlarda, kağıt endüstrisinde, çimento ve elektrik yalıtkanlarında, sabun üretiminde, otomotiv pillerinin yapımında, asit imalatında, tekstilde, fotoğrafçılıkta, demir ve çeliğin sertleştirilme aşamalarında, alkolsüz içeceklerde, kalorisi düşük ve diyabetik yiyeceklerde, bakteri ve mantarlara karşı, ışık veren boyalarda ve florasan lamba yapımı gibi birçok farklı alanda kullanılır.

Çin, ABD ve Rusya’da kalsiyum üretimi yapılmaktadır

ABD, Çin ve Rusya

Çin yaklaşık olarak yılda 10000 ila 12000 ton arasında, Rusya yılda yaklaşık olarak 6000 ila 8000 ton arasında ve ABD ise yılda yaklaşık 2000 ila 4000 ton arasında üretim gerçekleştirmektedir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.