Kamboçya Güney Asya’da 181,035 km² alana sahip olan bir krallıktır. Kamboçya’nın başkenti ve en büyük şehri Phnom Penh‘dir. Ülkenin Kuzeybatısında Tayland, kuzeydoğusunda Laos, doğu tarafında Vietnam yer alır. Ayrıca ülkenin güney batı kıyıları Tayland Körfezi’ndedir.
Kamboçya Tarihi
Kamboçyalılar Orta çağ döneminde bir süre Moğolların, Tayların ve Vietnamlıların hakimiyetlerinde kalmışlardır. 1863 yılında ise Fransız kolonisi haline geldiler ve 1863-1954 yıllarında arasında Fransızların hakimiyetlerinde yaşadılar. 1954 senesinde Kral Norodom Sihanuk‘un önderliğinde bağımsızlıklarını kazanmışlardır.
Kamboçya’nın Başkenti Phnom Penh
Ülkenin başkenti Phnom Penh şehridir. Ülkenin ekonomik, siyasi ve kültürel merkezidir. Ülke kral tarafından parlamenter monarşi sistemi ile yönetilir.
Kamboçya resmi dili Khemerce’dir
Ülkenin resmi dili Khemerce’dir. Bir dönem Fransız kolonisi altında yaşadıkları için ülkede Fransızca da konuşulmaktadır.
Kamboçya’nın resmi dini Budizm’dir
Ülkenin resmi dini Theravada Budizmi’dir. Halkın %95’i Budist’tir. Ülke genelinde 4000’den fazla tapınak bulunmaktadır. Budizm’in yanında İslam, Hristiyanlık gibi dini inançlara mensup insanlarda vardır.
Kamboçya 14,8 milyon nüfusa sahiptir
Kamboçya 14,8 milyon nüfusuyla Dünya nüfus sıralamasında 70. sırada yer almaktadır.
Kamboçya muson yağmurlarının etkisi altındadır
Kamboçya’nın iklim yapısı Güney Asya iklimine benzerdir. Ülkede havalar yağmurlu veya kurak geçmektedir. Yağışlı sezonu mayıs ile ekim arasında geçer ve hava sıcaklığı ortalama 22 °C civarında seyreder ve nem oranı bu dönemde yüksektir. Kuru dönem ise Kasım-Nisan ayları arasındadır ve hava sıcaklığı 40 °C’ye kadar çıkabilir.
Kamboçya Hakkında Bilgiler
Kamboçya genellikle düz yapıda bir ülkedir. Ülkenin orta kısmında Tonle Sap Ovası, kuzey kısmında Phanom Dong Rak Dağları, güneybatısında Cardamon Dağları, doğu kısmında ise Mandalkiri Yaylası bulunur.
Hayvan çeşitliliği çok geniştir
212 memeli canlı türü, 240 sürüngen türü, 536 kuş türü, 850 tane tatlı su balığı ve 435 tuzlu su balığı türü vardır.
Fil,kaplan,leopar gibi canlılar bulunur
Ülkenin büyük bir kısmı ormanlarla ve savanlarla kaplıdır. Bu yüzden fil, kaplan, leopar, timsah ve ayı gibi yabani hayvanlar bulunur.
Geniş bitki örtüsüne sahiptir
Ülkede yıllık yağış oranı yüksektir. Dört bir taraf dağlar, platolar, yaprak dökmeyen tropikal ormanlarla kaplıdır.
Kamboçya’nın geçim kaynağı tarım ve turizme dayalıdır
Ülke ekonomisi tarım ve turizme dayalıdır. Tarım ürünleri olarak pirinç ve kauçuk önemli bir yer tutar.
Kamboçya’daki Angkor Wat Tapınakları UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alır
Kamboçya’nın Siem Reap şehrinde yer alan Angkor Wat Tapınakları 1115-1145 yıllarında Kral II. Suryavarman tarafından yaptırılmıştır. Kamboçya ile özdeşleşmiştir; ülkenin ulusal bayrağının üstünde de bu tapınaklar betimlenmektedir.
0 Comments