Sarı renk, kırmızı ve mavi renk ile birlikte ana renktir. İnsan gözüyle kolay görülebilen sarı renk, her kültürde farklı anlamlara sahiptir. Sarı renginin hex kodu “#FFFF00” dır.
Sarı renk binlerce yıl öncede kullanılıyordu
Tarih öncesi dönemde Lascaux mağarasında 17.300 yaşında olduğu düşünülen sarı renkli bir at çizimi vardır. Tabi o dönemki sarı rengi, kilden yapılan sarı hardal pigmenti şeklindeki sarıdır.
Sarı Antik Mısır’da altın ile ilişkilendirildi
Eski Mısır döneminde sarı, bozulmaz bir yapıda olan altın ile ilişkilendirildi. Mısırlılar mezar resimlerinde çoğunlukla sarı rengi kullandılar.
Sarı renk kolayca ayırt edilebilen bir renktir
Bu yüzden trafik ışıklarında sarı, kırmızı ışığı ve yeşil ışığı böler. Gece vakitlerinde yürüyüş yapanların sarı renkte giyinmeleri de bu yüzden tavsiye edilir.
Taksilerin sarı renk olması da bu yüzdendir
Uzaktan bakıldığında en rahat sarı ayırt edilir. Ticaret ile uğraşan taksiler için de önemli olan ayırt edilmektir.
Sarı farklı ülkelerde farklı anlamlar da kullanılır
Japonya’da sarı renk cesaretin rengidir. Cesurluğu simgeler tam tersi anlamda kullanımı ise Amerika’dadır. Amerikan argosunda sarı renk korkaklığı yansıtır. Çin’de ise saltanatı ve sarayı simgeler.
Ders çalışmak için sarı renk uygun bir ortam oluşturabilir
Sarı rengin zihinde uyarıcı bir etkisi vardır. Ders çalışmak veya odaklanmak için sarı renkli bir oda işimize yarayabilir.
Muzlar sonradan sarı renkli olurlar
Muzların deri yapılarında klorofil bulunur. Bu klorofilden dolayı muzlar toplandıklarında yeşil renktedir. Muzlar toplandıktan sonra olgunlaşmaya başlar. Muzun yapısında bulunan hormonlar, amino asitleri etilen gazına dönüştürür. Bu durum enzimin üretimini uyarır. Bu enzimler muzların rengini, tadını ve dokusunu değiştirmeye başlar ve yeşil renkli muzlar sarıya dönüşmeye başlar. Bütün bu işlemlerin sonunda ise enzimler çalışmaya devam ettikçe muzların rengi kahverengi haline gelir.
Batıda sarı rengi pek sevilmiyor
2000 yılında Avrupa ve Amerika’da yapılan bir ankette, katılımcılara en sevdikleri renk sorulduğunda anketin katılımcılarının yalnızca yüzde altısı en sevdiği renk olarak sarıyı seçti. Anlaşılan batıda sarı rengi pek sevilmiyor.
Mısır ve patates cipsi gibi gıdalarda sarı renkli gıda boyası kullanılır
Günümüzde en çok kullanılan gıda boyası tartrazindir. Tartrazin, mısır, patates cipsi, mısır gevreği, kahvaltılık gevrekler, şekerlemeler, patlamış mısır, hardal, reçel ve jölelerde kullanılır.
Pusulanın ortasında sarı renk vardır. Bu sarı ise Çin’i temsil eder
Çin’de ihtişamın ve bilgiliğin rengi sarıdır. Bilindiği üzere pusula Çin’de bulunmuştur. Pusulanın kuzey, güney, doğu, batı ve orta olmak üzere 5 farklı yönü vardır. Bu 5 farklı yönü 5 farklı renk temsil eder. Pusulanın ortasında bulunan renk ise sarıdır. Çin’e Orta Krallık denir; imparator sarayının dünyanın merkezinde olduğu düşünülüyordu.
Sarı genellikle sıcaklıkla ilişkilendirilir
Güneş ışığının rengi olan sarı ise haliyle sıcaklıkla da ilişkilendirilmiş durumda
Sarı, iyimserlik ve eğlence ile ilişkilendirilir
Sarı dikkat çekici bir renktir ve eğlence amaçlı da kullanılır.
Dünya üzerinden 20’den fazla ülkenin bayrağında sarı renk kullanılıyor
Bayraklar için sarı renk neredeyse hayat kurtarıcı haline gelmiş. Dünya nüfusunun en kalabalık 5 ülkesinden üçünün bayrağında sarı rengi var. (Çin, Hindistan ve Brezilya)
20’den fazla bayrakta sarı renk var diyorsun, hepsini saydın mı diyenlere
20’den fazladır ama en azından yirmi tanesini sayalım bakalım.
Bayrağında Sarı Renk Olan Ülkeler
- Hindistan Bayrağı
- Almanya Bayrağı
- Belçika Bayrağı
- Ukrayna Bayrağı
- Butan Bayrağı
- Çin Halk Cumhuriyeti Bayrağı
- Vietnam Bayrağı
- Brezilya Bayrağı
- Brunei Bayrağı
- Kolombiya Bayrağı
- Litvanya Bayrağı
- İspanya Bayrağı
- Malezya Bayrağı
- Mozambik Bayrağı
- Filipinler Bayrağı
- Romanya Bayrağı
- İsveç Bayrağı
- Çad Bayrağı
- Vatikan Şehri Bayrağı
- Avrupa Bayrağı
0 Comments