Su Aygırı Hakkında İlginç Bilgiler


su aygırı

Suaygırıgiller familyasından olan Su Aygırı, Nil aygırı olarak da bilinir. Genellikle sulak bölgelerde yaşayan bu canlılar 4 ton ağırlığa ulaşabilirler. Su aygırı hem karada hem de denizde yaşar. Günümüzde yaşamını devam ettiren iki türü vardır. Su aygırı (Hippopotamus amphibius) ve cüce su aygırı (Hexapotodon liberiensis) olarak adlandırılırlar.

Su Aygırları 20 kişilik sürüler halinde yaşarlar

Kendileri için güvenli bir alan belirlerler ve kendi güvenli bölgelerinde sürü halinde yaşamlarını sürdürürler. ( aygırda olsan tek başına yaşamak zor oluyordur tabi )

Dışkıları ile güvenli bölgelerini belirlerler

Güvenli bölgelerinin belirlenme sürecinde alanın işaretlenmesi erkek su aygırı tarafından dışkısını dairesel kuyruk hareketi ile fırlatmasıyla olur. ( e tabi mekanının belli olması gerekir )

Su aygırlarının vücutlarında güneş yanığı oluşur

Su aygırlarının vücutları su da yaşamaya daha elverişlidir. Karada iken terleme yoluyla fazla su kaybına uğrarlar ve vücutlarında güneş yanığı oluşur. Suyun ve güneşin etkilerinden uyarıldıklarında vücutları pembe bir salgı üretir. Bu sayede olumsuz etkilerden korunurlar.

Su aygırları günlük 50 kg bitki yerler

Su aygırları bitkiler ile beslenir. Günlük 50 kg bitki ihtiyaçları vardır. Genelde yaşam alanlarının yakınlarında ki otlaklarda otlanırlar. (50 kg bitkide az değilmiş, internetteki bazı videolarda hayvanat bahçesindeyken karpuz bile yiyorlardı)

Su aygırlarının ortalama ömürleri 40 senedir

Bu dev tatlı canlılar ortalama 30 ile 40 sene arasında yaşarlar. ( yaş 15 yolun yarısı eder )

Su aygırının 44 tane dişi vardır

Yan taraflarda 3 kesici dişi, bir köpek dişi, dört öğütücü azı ve üç azı dişi bulunur. Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere gayet büyük ağızları var. Gerçi diş sayıları da az değilmiş hani…

Diğer su aygırları ile ölümcül kavgalara girebilirler

Erkek su aygırları, kendi kontrol bölgelerini diğer erkek su aygırlarına karşı sert bir biçimde savunurlar. Bu kavgalar kimi zaman ölüm ile sonuçlanabilir. Üzücü….

Su aygırlarının geceleri aralarında oynarken çıkardıkları böğürtüleri çok uzaklardan duyulabilir.

Sonuçta kocaman cüsseleri olan tatlı mı tatlı, büyük mü büyük canlılar bunlar. Haliyle kendi aralarında geceli oynarken çıkardıkları böğürtüleri uzaklardan duyabiliriz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.