Tavuk Hakkında Tuhaf Bilgiler


tavuk

Tavuk, Sülüngiller familyasından kısa kanatlı, yerde yaşayan, evcilleştirilebilir bir kuş türüdür. Ayakları koşmaya ve eşelemeye uygundur. Tavuk, Latince “Gallus Gallus Domesticus” olarak adlandırılır. Şimdi sırada tavuk hakkında bilgiler var…

Tavuk Nedir ? Horoz Nedir ?

Tavuk, gagası kuvvetli, ayakları eşelemeye uygun kanatlı dişi bir kuş türüdür. Tavuğun erkeğine horoz denir. Yeni doğmuş yavruya civciv denir. Bir yaşından küçük olanlara ise piliç adı verilir.

Tavuğun Fiziksel Özellikleri

Sülüngiller familyasından olan kanatlı kuşumuzun başının üzerinde kırmızı renkli etten bir ibik bulunur. Gagasının altında ise buna benzer iki parça sallanır biçimde ibik bulunur. Tavuğun ayaklarında üçü önde, biri arkada olmak üzere 4 parmak vardır. Tavukların kuyrukları kısa, horozların kuyrukları ise uzundur.

Tavuklar Kısa Mesafe Uçabilirler

Tavukların kanatları vardır ama kuşlar gibi uzun mesafe uçuş yapamazlar. Kanat yapısı küçük olduğu için sadece kısa mesafe uçabilirler.

Tavukların Üç Tane Göz Kapağı Vardır

Tavukların iki tane gözü bulunmasına rağmen üç tane göz kapağına sahiptirler. Üçüncü perde göz kapağı gözlere ışığa karşı koruma sağlar.

Tavukların Mideleri Üç Bölümlüdür

Mideleri diğer kuş türlerinde olduğu gibi üçe bölünür. Yenilen yemler önce kursağa ardından ön mideye geçer. Son olarak katı bölümde sindirilir.

Tavuklar Yuva Yapmaz

Tavuklar yuva yapmazlar. Yerde veya ağaç dallarında tünerler.

Tavuklar Sıcakkanlı Hayvanlardır

Tavuklar vücut yapıları olarak sıcakkanlı canlılardır. Genel olarak vücut ısıları 10-45°C’dir. Kuluçkaya yattıkları dönemlerde yumurtaları çevirerek hepsine aynı ısıyı vermeye çalışırlar. Vücutları küçük olan tavukların ısı oranları iri tavuklara göre daha fazladır. Aynı zamanda vücutları küçük olan tavuklar diğerlerine göre daha erken civciv çıkarırlar.

Tavukların Kuluçka Dönemleri 21 Gündür

Tavuklarda kuluçka dönemleri 21 gün sürer. Bu süre tavuğun cinsine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin Legorin cinsi tavuklarının vücutları küçük ve harareti fazla olduğundan kuluçka dönemi 20 gün sürer. 20 günün sonunda civciv çıkarır. Brahma cinsi tavuklar ise iri yapılı ve harareti az olduğundan 21 günde bile civciv çıkaramazlar. Ancak 2 gün sonra çıkarabilirler. Kısacası tavuklar hasta oldukları zaman vücut ısıları düştüğünden civciv çıkaramazlar.

Tavuklar Yılda Kaç Yumurta Verir ?

Horoz tarafından döllenmiş yumurtalardan civciv çıkar. Döllenmemiş yumurtalardan civciv çıkmaz. Sağlıklı bir tavuk yılda ortalama 250 ile 300 yumurta verir. Tavuklar aralık ve ocak aylarında tüy değiştirdiklerinden yumurtlamazlar.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.