Zeugma Antik Kenti, günümüzde Gaziantep sınırları içinde bulunan MÖ 300 yılında kurulmuş olan antik bir kenttir. Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin Belkıs mahallesindedir. Antik kentin içinde bulunan dünyaca ünlü mozaikler ve eski tarihi ile insanları cezbetmektedir.
Zeugma Kuruluşu
Antik kentin kuruluşu MÖ 300 dolaylarına dayanmaktadır. Kentin, Makedonya Kralı Büyük İskender’in generallerinden olan I. Seleukos Nikatōr diğer bilinen adıyla I. Seleukos tarafından kurulduğu düşünülmektedir.
Görsel Kaynak
Antik kent ilk kurulduğu zaman kurucusunun adını alarak Fırat bölgesinde Selevkosya anlamına gelen “Selevkaya Euphrates” olarak anıldı.
Zeugma İsmini Nasıl Aldı ?
İlerleyen dönemde Selevkaya Euphrates’ın Roma İmparatorluğu’nun eline geçmesi ile şehir “Zeugma” adı ile anılmaya başlanmıştır. Bu isim ise “köprü” anlamına gelmekteydi.
O dönemde Antakya yani Antioch ile Çin arasında oluşan ticaret ağında Zeugma köprü görevi görmekteydi. Bu durumdan dolayı kent hem köprü ismi ile anıldı hem de konumu sayesinde ticari bir değere sahip oldu.
Şehir milattan sonra 252 yılında Sasaniler tarafından işgal edildi ve maalesef tahrip edilerek yıkıldı. Bugünkü adıyla Belkıs Köyü ise 16. yüzyılda kurulmuştur.
Günümüzde Zeugma Antik Kenti
Günümüzde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bulgulara göre antik şehir; A, B ve C olarak üç farklı bölümde incelenmektedir.
A ve B bölümlerinde antik kentin villaları ve çarşıları yer almaktadır. A ve B bölümleri günümüzde Birecik Hidroelektrik Baraj Gölü’nün altındadır.
C bölümünde ise şimdiye kadar kazı yapılmamıştır. C bölümünün ileride açık hava müzesi haline getirilmesi düşünülmektedir.
Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma’nın Roma zamanında kalan mozaik eserleri dünya genelinde bilinmektedir. Bu ünlü eserler kazılardan sonra Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmiş daha sonra Zeugma Mozaik Müzesi‘ne taşınmıştır.
0 Comments